Kinkkinen kantapää!

23.05.2019

Kantapäätä pidetään sukanteossa kauhean vaikeana, ja sillä pelotellaan aloittelijoita. Ihan turhaan! Se tuntuu vain ensin oudolta, kun kesken suljetun neuleen aletaankin neulomaan kahdella puikolla edestakaisin.

Katso, minkä muotoinen kantapää on. Kantapään pohjalippa "nielaisee" kantalapun sivujen (kantapään sivujen) silmukat, ja sitten ylimääräisiä silmukoita kavennellaan pois kiilakavennuksissa  jalan muodon mukaan.

Käsityöt ovat käytännön geometriaa. Jos siis osaat neuloa sukan, hahmotat kolmiuloitteisia kokonaisuuksia!

Kuvan perusteella arvuuteltiin facen käsityöryhmässä, kumpi kantapää on parempi naisen sukkaan. Ällistyttävää, kuinka kantapään väri muuttaa sukan ihan toiseksi. Äänestyksessä keltainen nousi naisen sukaksi, ja sininen miehen sukaksi.

Tykkään raitalangoista, mutta en tykkää tehdä kantalappua ja kantapäätä raitalangasta. Siksi etsin aina jotain sopivaa yksiväristä lankaa raidan rinnalle. Tämä tapa on omiaan lisäämään jämälankojen määrää.


1. Kantapään väri sanelee sukan hengen. 7 veljestä raita ja yksivärinen.
1. Kantapään väri sanelee sukan hengen. 7 veljestä raita ja yksivärinen.
2. Sukan osat. Socki Stonewash.
2. Sukan osat. Socki Stonewash.
3. Sukkatyö mukana sairaalassa. Jämälankoja, että tuli käytettyä niitäkin.  7 veljestä kausivärejä.
3. Sukkatyö mukana sairaalassa. Jämälankoja, että tuli käytettyä niitäkin. 7 veljestä kausivärejä.

Kantapäätä päin!

Tässä on perinpohjainen kantapään ohje. Kirjotin sen osittain ulkomuistista, en sukkaa neuloessa, joten korjaan virheitä löytäessäni niitä. Ja kuulen mielelläni jos bongaat virheen. Kommentoi vaikka mesessä, löydyn sieltä nimellä Satu Kumma Ranta.

Tämä sukan kantapää neulotaan hyvin yleisestä lankapaksuudesta 200 m/100 g puikoilla 3,5 mm. Tällöin silmukoita tarvitaan naisen kokoa 38 sukkaan 48 s. Kantatilkkuun varataan puolet sukan silmukoista eli 24 s.

Symmetrian vuoksi lisään kantatilkkuun väliaikaisesti yhden silmukan (teen mielelläni kantatilkun parittomalla silmukkamäärällä, niin vahvistetun neuleen neulomatta nostetut silmukat tulevat siihen symmetrisesti. Jos et neulo vahvistettua kantapäätä, tämä lisäys on turha.

Useissa ohjeissa kantatilkku neulotaan puikoilla 4 ja 1. Jätä viimeisellä varren kerroksella siis viimeinen puikko 4 neulomatta ja aloita sillä 24 silmukan kantatilkku ja jätä puikkojen 2 ja 3 silmukat odottamaan puikoille, apulangalle tai lepuuttajalle. Vink vink: jos jakaa odottamaan jätetyt silmukat kolmelle puikolle kahden sijaan, kantatilkun aloitus on helpompaa. Itse en jaksa siirrellä silmukoita apulangalle ja takaisin. joskus voi esimerkiksi resorin asemoinnin vuoksi joutua hiukan tuota aloituskohtaa, mutta idea on puolet ja puolet.

Kantatilkkua neulotaan edestakaisin kerroksin vuoroin oikea vuoroin nurja kerros. Kerroksia tulee saman verran kuin kahdella puikolla on silmukoita, eli tässä 24 kerrosta. Viimeisellä nurjalla kerroksella (24. kerros) aloitetaan kantapää. 

Neulo 24 (25) silmukalla kantatilkku seuraavasti kahdella puikolla (tai pyöröllä). Jos käytät tavallisesti neulonnassa 15 cm puikkoja, tässä voi käyttää 20 cm pituisia, niin silmukat eivät lipsu puikolta niin helposti.

Jos teet vahvennetun kantapään, lisää ensimmäisellä oikealla kerroksella 1 silmukka, jolloin tilkussa on 25 silmukkaa (tämä lisäsilmukka hävitetään kiilakavennuksissa). Tsekkaa ohjetta tässä vaiheessa eteenpäin (kuvaan 6 asti), niin voit päättää, jätätkö lisäyksen tekemättä, jos et katso sitä tarpeelliseksi.

 Neulo nyt tilkun ensimmäinen kerros. On hiukan makuasia, kuinka sen teet. 

Tapojen erot:

1) vahvistettu neulos lähtee heti alusta kerrokselta 1, eli lisäys pitää osata tehdä nostettujen silmoiden väliin (jos haluaa symmetrisen kantatilkun) (kuvasarja koskee tätä tapaa)

2) Vahvistettu kantäpää alkaa kerrokselta kolme eli lisäys on helpompi tehdä pelkkää oikeata olevaan ensimmäiseen kerrokseen.

3) Vahvistamaton kantapää, ei kikkailla nostetuilla silmukoilla kuin reunassa. Eikä tarvitse lisättyä silmukkaa.


4. Vahvistetun neuleen aloitus
4. Vahvistetun neuleen aloitus

Tapa yksi. Vahvistettu neule kantapäässä

Tämä on edellisistä vaihtohdoista luultavasti yleisin tapa. 

Kantatilkun vahvistettu neule alkaa ensimmäiseltä kerrokselta.

Neulo 1. kerros (oikea kerros) siten, että neulot kaksi ensimmäistä silmukkaa oikeaa. Nosta kolmas silmukka oikein neulomatta. Jatka "neulo 1 oikein, nosta seuraava oikein neulomatta", toista "-".

5. Ylimääräisen silmukan lisäys vahvistetun neuleen alussa
5. Ylimääräisen silmukan lisäys vahvistetun neuleen alussa

1. kerroksen lisäys: 25. silmukka symmetrian vuoksi

Lisää sitten jossakin sopivassa kohdassa yksi silmukka nostetun silmukan jälkeen. Kuvassa keltaiset silmukat ovat neulomatta nostettuja edellisen kerroksen silmukoita. Lisäsin silmukan edellisen kerroksen silmukkaan (merkitty silmukkamerkillä). Sitten nostetaan vielä keltainen merkin yläpuolella oleva silmukka neulomatta. Ei tule reikää, älä pelkää. 

Jatka sitten ”1 oikein, nosta 1 silmukka oikein neulomatta”, toista ”-”, neulo toiseksi viimeinen silmukka oikein, ja viimeinen silmukka oikein. Aina jokaisella kerroksella näin, myös nurjalla. Käännä työ.

6. Vahvistun neuleen symmetria
6. Vahvistun neuleen symmetria


Oikean puolen reunoissa on nyt molemmissa kaksi neulottua silmukkaa. Jos lisäystä ei tee, oikeassa laidassa on kaksi neulottua silmukkaa, vasemmassa yksi. Valkoiset neulottu, keltaiset neulomatta nostettuja.

Käännä työ.

Jos symmetria ei ole olennaista, unohda koko juttu, voit neuloa 24 silmukalla.

7.  Ensimmäinen nurja kerros
7. Ensimmäinen nurja kerros

2. krs nurja kerros

Neulo 2. kerros (nurja kerros) siten, että nostat 1. silmukan nurin neulomatta, sitten neulot kaikki silmukat nurin lukuunottamatta viimeistä silmukkaa, joka neulotaan oikein. Eli sekä oikealla että nurjalla viimeinen silmukka aina oikein. Käännä työ.

8. Tarkkana lisäyksen kohdalla!
8. Tarkkana lisäyksen kohdalla!


Ole huolellinen nurjalla lisäyksen kohdalla, että molemmat silmukat tulee neulottua!

9. No niin, nythän tämä onkin sitten kuin alamäkeen ajelisi
9. No niin, nythän tämä onkin sitten kuin alamäkeen ajelisi

Lisäys oikealta puolelta nähtynä

Tältä näyttää kun nurja kerros on neulottu. Lisäys ei näy oikein mitenkään.

10. Vahvistetun neuleen oikein neulomatta nostettu silmukka
10. Vahvistetun neuleen oikein neulomatta nostettu silmukka

3. krs (oikea kerros)

Neulo 3. kerros (oikea kerros) vahvistettua neuletta siten, että nostat 1. silmukan nurin neulomatta (tulee isompi silmukka reunaan), ”1 oikein, nosta 1 silmukka oikein neulomatta”, toista ”-”, neulo toiseksi viimeinen silmukka oikein, ja viimeinen silmukka oikein. (Jos et lisännyt silmukkaa, lopussa on vain yksi silmukka, joka neulotaan oikein.) Pidä huolta, että nostetut silmukat osuvat samaan kohtaan kuin edellisen kerroksen nostetut silmukat. Käännä työ.

Neulo vastaavasti parittomat kerrokset 5 - 23.

(* Katso alempana ristiinvahvistettu kantapää.


11. Vahvistettu kantapää. Socki Stonewash
11. Vahvistettu kantapää. Socki Stonewash

Vahvistettu kantapää

Kantatilkkuun tulee tuollaiset pystyraidat nostetuista silmukoista.


12. Pikku silmukansiirrolla syntyy verkkomaista vahvistettua neuletta; ristiinvahvistettua
12. Pikku silmukansiirrolla syntyy verkkomaista vahvistettua neuletta; ristiinvahvistettua

(* Ristiinvahvistettu kantapää

(* Kuitenkin jos haluat tehdä ristiivahvistetun kantapään, joka näyttää verkolta ja sopii erityisesti pitsin kanssa, neulo nostettu silmukka jokaisella oikealla eri kerroksella eri kohtaan, esim näin:

Kerros 1 alku: Nosta 1. silmukka neulomatta, 

"Nosta parillinen silmukka neulomatta, neulo pariton silmukka", toista loppuun asti "-"

Kerros 2 nurja

Kerros 3 alku: Nosta 1. silmukka neulomatta,

"Neulo parillinen silmukka, nosta pariton silmukka neulomatta", toista loppuun asti "-"

Kerros 4 nurja

Toista kerroksia 1-4

13. Neljäs kerros, joka neulotaan samoin jokaisella nurjalla kerroksella 6 - 22.
13. Neljäs kerros, joka neulotaan samoin jokaisella nurjalla kerroksella 6 - 22.

4. krs nurja kerros

Neulo 4. kerros (nurja kerros) siten, että nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta, neulo seuraavat 23 nurin, ja viimeinen silmukka oikein. Käännä työ.

Neulo parilliset kerrokset 6 - 22 näin.

14. Kantatilkun sivun siistit reunasilmukat
14. Kantatilkun sivun siistit reunasilmukat

Kantatilkun sivu 

Kantatilkun sivuun muodostuu nostetuilla silmukoilla siisti silmukkaketju, josta nostetaan silmukat jalkaterää varten.

Tämä muodostuu silmukkaparilla ”viimeinen silmukka aina oikein, ensimmäinen silmukka nostetaan nurin neulomatta.” Ole tarkkana!

Tässä kuvassa kantapääkavennukset ovat jo valmiit, puikolla on 9 kantapään silmukkaa.

Kantapää alkaa nurjalla

15. Kantatilkun viimeinen kerros (tässä ei todellisuudessa ole 24 kerrosta, koska työ on neulottu ohjetta varten hassuilla väreillä)
15. Kantatilkun viimeinen kerros (tässä ei todellisuudessa ole 24 kerrosta, koska työ on neulottu ohjetta varten hassuilla väreillä)

Kun kantalapussa on 23 krs ja nurja puoli on alkamassa, jaa silmukat esim silmukkamerkeillä kolmeen osaan: 8 silmukkaa kantapään oikea kylki, 9 silmukkaa kantapään pohja, 8 silmukkaa kantapään vasen kylki. HUOM. Katsotaan nurjalta puolelta, joten oikea kylki on näin päin kuvassa vasemmalla näkyvä kylki. Kyljet on lueteltu lukusuuntaan. 

Merkkaa oikea kylki silmukkamerkillä, (tässä tuo keltainen merkki), että pysyt kärryillä, missä se menee, kun työtä käännellään. 


16. Työn reunoissa on 8 s, keskellä 9 s.
16. Työn reunoissa on 8 s, keskellä 9 s.


Nyt kantapään pohjan 9 silmukan keskiosa alkaa "nielaisemaan" kantapään kylkien silmukoita yhteenneulomisella. 

Merkkaa nuo keskimmäiset yhdeksän silmukkaa kahden silmukkamerkin väliin. Toinen perinteinen tapa on siirtää silmukat kolmelle puikolle ja neuloa neljännellä. Kavennukset tehdään puikkojen vaihtumiskohdassa siten että kaventuva silmukka häviää ulkopuikkojen (1 ja 3)  sisäreunasta ja 9 keskisilmukkaa pysyvät vakiona. Kavennetaan molempien kylkien 8 silmukkaa pois. Ajattele, että kantapohjan läppä haukkaa kylkien silmukan yksi kerrallaan kuin mikäkin krokotiili.

.

16. Kantapohjan ja kyljen silmukat neulotaan yhteen, ja kyljestä häviää silmukka.
16. Kantapohjan ja kyljen silmukat neulotaan yhteen, ja kyljestä häviää silmukka.

Kantatilkun 24. krs = 

kantapään 1. krs, NURJA

Ei ole pakko käyttää merkkejä tai useita puikkoja, jos hahmotat, että sivusilmukat häviävät yksi kerrallaan pohjan nielaisemana, mutta keskellä pohjan 9 silmukkaa pysyvät vakiona, ikään kuin läppänä kantapään alla. Kylkiosia ei neulota yhtään pidemmäksi, vaan ne leikkautuvat kantaläpän alle. 

Eli tässä on nyt neulottu vasemman kyljen 8 silmukkaa ja pohjaläpän 8 silmukkaa. Silmukkamerkki erottaa pohjan yhdeksännen silmukan ja oikean kyljen ensimmäisen silmukan. Neulo ne kaksi nurin yhteen. Käännä työ. Kiinnitä silmukkamerkki uuteen kohtaan erottamaan 7 kyljen silmukkaa kantapääsilmukoista.

18. Rautalangasta...
18. Rautalangasta...

Kantatilkun silmukat lakkaavat lisääntymästä

Edellä siis kahdeksasta kylkipuikon silmukasta jäi jäljelle seitsemän, kun yksi kavennettiin pois. Koska niitä ei neulota, sukan kyljen pituus ei kasva kantatilkun reunasta eteenpäin.

Kantapään 2. krs OIKEA

19. Toisen kerroksen alussa nostetaan 1. silmukka, sitten neulotaan silmukat 2-8.
19. Toisen kerroksen alussa nostetaan 1. silmukka, sitten neulotaan silmukat 2-8.

Oikean (keltaisella merkityn) sivun puikolle jää nyt 7 silmukkaa odottamaan, eli yksi hävisi.

Nosta äsken yhteen neulomasi silmukka oikein neulomatta, neulo pohjan silmukoita vahvistettua neuletta silmukat 2-8.

Huomaathan tuon kolon oikealla puikolla? Se näkyy tässä paremmin kuin edellisessä kuvassa. Kantapääkavennus tehdään sen "yli" niin että kolon molemmin puolin olevat silmukat muodostavat yhden silmukan. Jos havaitset hyvin tämän aukon ja hiukan lasket neulomiasi silmukoita, voit jättää silmukkamerkit pois..



20. Viimeinen yhdeksästä kantapään silmukasta neulotaan yhteen kyljen silmukan kanssa ssk.
20. Viimeinen yhdeksästä kantapään silmukasta neulotaan yhteen kyljen silmukan kanssa ssk.

Neulo 9. pohjalapun silmukka oikein yhteen 1. vasemman kylkisilmukan kanssa (slip slip knit, eli ssk-kavennus).   Vasemmalle puikolle jää 7 silmukkaa. Käännä työ.

Vasen ja oikea sivu poukkoilevat kun työtä käännellään, merkkaa viimeistään nyt jompi kumpi. Minä merkkasin oikean ja kirjoitan ohjeen viitaten siihen. Keltainen pilkottaa tuolla kantatilkun oikeassa laidassa.

21. Työ käännetään kavennuksen jälkeen.
21. Työ käännetään kavennuksen jälkeen.

Vasemmalle puikolle (vasen kylki) jää 7 silmukkaa. 

pariton =nurja kerros

parillinen = oikea kerros

Kantapään muut kerrokset 3-16

22. Kolmas kerros, perusohje nurjille kerroksille
22. Kolmas kerros, perusohje nurjille kerroksille

Kolmas kerros sekä parittomat kerrokset 5-15

Nosta yhteen neulottu silmukka nurin neulomatta, ja neulo kantapohjan silmukat 2-8 nurin.

Neulo kantapohjan 9. silmukka oikean kyljen ensimmäisen silmukan kanssa nurin yhteen.

Puikolle jää kuusi silmukkaa. Käänny.

Neulo kaikki nurjat kerrokset näin. Silmukat hupenevat oikeasta sivusta yksi kerrallaan.

Huomaa kuvassa taas tuo kolo vasemman sinisen merkin kohdalla, joka erottaa keskimmäiset 9 silmukkaa kyljen hupenevista silmukoista.

Muista: aloitus nosta 1.s nurin neulomatta, lopetus 9.s nurin yhteen. Välissä silmukat 2-8 nurin.

23. Neljäs kerros, perusohje oikeille kerroksille
23. Neljäs kerros, perusohje oikeille kerroksille

Neljäs kerros sekä parilliset kerrokset 6-16

Tehdään täsmälleen samoin kuin kerros kaksi. Neulo kaikki oikeat parilliset kerrokset näin. Silmukat hupenevat vasemmasta kyljestä yksi kerrallaan.

Muista: aloitus nosta 1.s oikein neulomatta, lopetus 9. silmukka neulotaan ssk oikein yhteen vasemman kyljen ensimmäisen silmukan kanssa. . Välissä silmukat 2-8 vahvistettua neuletta.

Koska silmukoita vähenee kantapäästä yksi kerrallaan per kerros, koko kantapään neulominen on 16 kerrosta.


24. Tarvitaanko silmukkamerkkejä?
24. Tarvitaanko silmukkamerkkejä?

Silmukkamerkit

Jos tylsistyttää siirrellä silmukkamerkkiä, tutki työtäsi. Yhdeksän keskisilmukan molemmin puolin on selkeästi havaittava kolo, niin et varmaan parin kerroksen jälkeen tarvitse merkkejä ollenkaan. Teet kavennuksen tämän kolon yli. Kunhan pidät huolta, että muistat tehdä kavennuksen aina niiden kahdeksan keskimmäisen silmukan neulottuasi, pärjäät varmasti nopeasti ilman merkkejä.

Valmis kantapää

25. Valmis kantapää, keskisilmukat jäljllä
25. Valmis kantapää, keskisilmukat jäljllä

Kun kaikki silmukat on kavennettu 16 kerroksen jälkeen, sinulla on yhdeksän silmukkaa puikolla ja neulontasuunta neuleen oikealla puolella työtä vasempaan päin. 

Tämä kätevä yksityiskohta johtuu siitä, että ensimmäinen kantapääkavennus tehtiin nurjalla puolella kantatilkkua. 

Jos olet epähuomiossa päätynyt nurjalle puolelle, neulo yksi kerros nurjaa niillä yhdeksällä silmukalla. Ei valmis sukka sitä huomaa. Hiukan voi olla reiän vaaraa.

26. kantatilkun reunasilmukoiden on hyvä olla siistejä.
26. kantatilkun reunasilmukoiden on hyvä olla siistejä.

Kun muistaa huolella nostaa reunasilmukan aina samalla tavalla, kantatilkun reunoihin muodostuu siis silmukkaketju, josta voidaan eri tavoin nostaa silmukat sukan jalkaterän neulomiseen.

27. Reunasilmukoiden poimiminen
27. Reunasilmukoiden poimiminen

Tässä on yksi helpoimmista tavoista poimia reunasilmukat, mutta jos silmukat ovat kovin löysiä, jää reikiä. Kannattaa siis kantatilkkua neuloessaan kiinnittää huomiota reunasilmukoihin ja mieluummin purkaa epäonnistunut silmukka kuin jättää se työhön.

https://youtu.be/EudfpXsPG-E

Tässä seuraavassa linkissä on kolme eri tapaa, josta itse käytän useimmin numeroa 2. Jos lanka on oikein kirjavaa (esimerkiksi Novitan 7 veljestä Nostalgia), tavassa saa siristellä silmiään. Linkin tapaa numero 3  en ole ennen nähnytkään, se vaikuttaa mielenkiintoiselta, kokeilen varmasti joskus.

https://neulovilla.fi/2020/02/14/villasukan-kantapaa-silmukoiden-poimiminen/ 

Kiitos näiden linkkien ohjeista ja niiden copy kuuluu alkuperäisille julkaisijoille. 

28. Kiilakavennus kahden kerroksen välein.
28. Kiilakavennus kahden kerroksen välein.

Kiilakavennukset

Oletetaan, että olet noukkinut kantatilkun reunasta 12 silmukkaa molemmin puolin. 

Sinulla on siis sukan päällä 2 x 12 silmukkaa, pidä ne vakiona. 

Pohjapuolella sinulla on 12 + 12 + 9 kantapään silmukkaa, jotka jaat kantapään keskeltä katsottuna puikoille (1) 5 silmukkaa ja puikolle (4) 4 silmukkaa, joten sinun pitää kaventaa kiilakavennuksina molemmin puolin työtä 4 x 1 silmukkaa + puikolla (1) alussa lisätty 1 silmukka. 


Neulo pariton kerros ilman kavennuksia ja parillisella kerroksella kavennukset. Jotkut tekevät kaksi perättäistä kerrosta ilman kavennuksia ja joka kolmas kerros kavennukset. Neulo ensin yksi kerros ilman kavennuksia. 

Seuraavalla kerroksella alkavat kiilakavennukset kantapään keskeltä katsottuna, kerros alkaa kantapään keskeltä: Ensimmäinen puikko 12+5 silmukkaa (=17), neulo niistä 15 s, lopussa 2 oikein yhteen. 

Neulo sukan päällisen puikot 2 ja 3 (2 x 12 silmukkaa), ne voivat olla esim sukan varren kuviota tai aina oikein (kuvassa varren kuvio jatkuu sukan päällä). 

Neljäs puikko (12+ 4s = 16 s) alkaa ylivetokavennuksella (tai ssk) + 14 oikein. 

Seuraava kerros ei kavennuksia (jos tekee kavennukset joka toinen kerros), seuraavalla kerroksella puikko (1) 14 s + 2 silmukkaa oikein yhteen, päällisen 2 x 12 silmukkaa, neljäs puikko ylivetokavennus + 13 silmukkaa. 

Jatka näin, kunnes kaikilla puikoilla on 12 silmukkaa. Sitten jatkat sukan jalkaterää kärkikavennuksiin asti. Ei haittaa, vaikka toiselle puolelle tulee yksi ylimääräinen kiilakavennus, sitä ei käytössä edes huomaa.

Jos teet raitaisen sukan usealta kerältä, langanvaihtokohtaa kannattaa harkita parikin kertaa. Pohja on kaikista suurimmalle joutuva kohta sukassa. Olen esimerkiksi jämälankasukissa sijoittanut langan sidonnan sukan päälle, vaikka se vähän sieltä irvistääkin.

Sukan pituus vs koko

Novitan sukkakokotaulukoista olen napannut kiintopisteet sukan kärjen pituus ennen kärkikavennuksia / sukan koko. Kiintopisteet ovat tässä

20 cm / koko 38, 

25 cm/ koko 46. 

Piirroksesta voi katsoa aikuisten välikokojen pituudet. Useimmiten kuitenkin lasken ne, numeroihminen kun olen. 

Alla on laskuesimerkki, kuinka saadaan välikoot laskettua. Hei, folks, olette kaikki oppineet tämän yläkoulussa! Matematiikka on kivaa!

                           


Kärkikavennus

jos olet neulonut sileää sukkaa, voit valita erilaisista kärkikavennuksista https://kassahommia.blogspot.com/2014/02/erilaisia-karkikavennuksia.html

Tässä ohje kärkikavennukseen, jossa resori jatkuu sukan päällä.

To be finalised.